Zalig zomerse sardine spread

recept sardine spread foodiemoods

Sardine spread

Waar normale mensen vooral hun vakantieherinneringen aan parelwitte strandjes, pittoreske haventjes of adembenemende uitzichten koesteren, herinner ik me vooral de markten, hypermarché’s en proeverijen. Zomer 2012? Ik kocht in de COOP van Montevarchi een stuk lardo di Colonnato, overigens in de veronderstelling dat het eerder een hamsoort was. Haha, wist ik veel! Genoten hebben we wél, want eenmaal ge-Googled bleek dat stuk spek enorm veelzijdig en zalig! Januari 2013? Gedroogde citroentjes op de spice-markt in Dubai! Datzelfde jaar in Bangkok? De kookworkshop bij The Blue Elephant met bezoek aan de lokale markt maar zeker ook de enorme Foodcourt onderin het Siam Paragon winkelcentrum. Ik nam er uiteraard flink wat currypasta’s mee maar ook allerhande prachtige pakjes, zakjes en potjes.

Dus hoezo, niet koken met pakjes en zakjes? Wel als ze van ver weg komen! Die exotische verpakking brengen me steevast in de verleiding en dat is ook de reden dat ik zo ongeveer uit iedere uithoek van de wereld van die mooie blikjes meeneem. Je kent ze wel, meestal zitten de sardientjes er bovenmatig gezellig naast elkaar gepropt. Vaak in olie maar soms ook in pikante saus. Steevast versierd met prachtige tekeningen en mooie letters. Kortom; het ideale souvenir!

sardine spread recept foodiemoodsMaar dan… Zo’n collectie is natuurlijk om te smullen zo mooi, maar op de GVV (Graad van Vissigheid) scoren de sardientjes uit blik nét onder de ansjovissen en daar heb ik, tot een tijdje geleden, flink moeite mee gehad. Ja, de ansjovissen helemaal wegsmelten in een saus zodat je wel de hartige, zilte smaak overhoudt maar niet de bremzoute stukken, dat lukte nog aardig. Maar verder?

Zo raakten mijn keukenkastjes sardientjes-gewijs natuurlijk al snel overvol dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken. In het boek My Paris Kitchen van David Lebovitz vond ik een prachtig recept voor sardine spread. Echt sardientjes voor beginners zeg maar, met lekker veel roomkaas, kappertjes en ander lekkers. Kijk, en dan gaan die prachtige blikjes er ineens in no-time doorheen. Kan ik lekker weer nieuwe kopen!

Sardine spread
Even iets anders dan tapenade en minstens zo lekker! Weet je eindelijk wat je met al die mooie blikjes sardientjes moet doen...
Print
 1. 110 gram roomkaas naturel (mag ook light als je wilt)
 2. 50 gram roomboter op kamertemperatuur
 3. 2 blikjes sardientjes (liefst zonder graten, anders moet je die er even uithalen)
 4. 2 bosuitjes, fijngehakt
 5. 1 eetlepel kappertjes, schoongespoeld en gehakt
 6. 1 eetlepel citroensap
 7. rasp van 1/2 citroen
 8. 1/2 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
 9. zout en peper naar smaak
 1. Hoe moeilijk kan het zijn? Prak alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
 2. Lekker met ciabatta of crackertjes! O ja, en witte wijn ;-)
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

5 thoughts on “Zalig zomerse sardine spread

 1. Ik ben Antoinette, 45 jaar oud en ik heb herinneringen aan parelwitte zoutbergen op Sicilië en een tonijnverwerkingsbedrijf op Favignana. Verder gaat alles goed. Zullen we dan maar vrienden worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *