Zeebrasem nee! Zeebaars ja

Zit ik jullie massaal aan de dorade te bloggen, blijkt het visje een superrode status te hebben in de viswijzer! Niet dat de dorade daar op te vinden is, maar na wat spitwerk blijkt hij beter bekend te zijn als zeebrasem en die heeft het dus hartstikke moeilijk. Ondanks zijn schuilnaam dus…
Kijk, dat wil ik niet op mijn geweten hebben, al is hij nog zo lekker. Laten liggen dus! Er zwemmen (gelukkig nog wel) meer vissen in de zee en Miss Foodie heeft afgelopen weekend een prima alternatief ontdekt.
Ik vond twee schitterende zeebaarzen die vanwege het weer uiteraard op de barbeque terecht kwamen. OK, graattechnisch is een zeebaars iets ingewikkelder dan een dorade maar het is ook voor beginners nog steeds prima te doen! En lekker….

Haal een paar mooie zeebaarzen en laat ze schoonmaken (schubben en de ingewanden eruit). Reken ongeveer 400-500 gram per persoon.

5 teentjes knoflook in de lengte in staafjes gesneden
1 rode ui in dunne plakjes
1 tomaat in blokjes
half bosje koriander, grof gehakt
peper en zout
scheut citroensap
olijfolie

Was de baarzen van binnen en buiten en droog ze af. Kijk hierbij uit voor de rugvin, die heeft heel gemene stekels. Steek met een puntig mes in het vlees van de baars en stop stukjes knoflook in het vlees. Meng ui, tomaat, koriander, peper, zout en citroensap en vul daar de baarzen mee. Smeer de vissen in met olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Stop de vissen in een visklem (wel zo handig) of steek ze dicht met cocktailprikkers voor je ze gaat roosteren op de barbeque. Leg ze ongeveer 10 minuten per kant op de barbeque. Hangt er natuurlijk wel vanaf hoe groot je baarzen zijn. Als je in het vlees prikt moet dat helemaal “vlokken” en niet meer te vast zijn. Je kunt ook proberen de rugvin eraf te trekken (die met die stekels dus). Als dat makkelijk gaat is je vis er klaar voor.

Lekker met een zomerse bulgursalade!

250 gram bulgur
olijfolie
peper en zout
5 bosuitjes, in smalle ringetjes
2 tomaatjes, halveren, pitjes eruit en in blokjes gesneden
100 gram granaatappelpitjes
150 gram verkruimelde feta of witte saladekaas
50 gram gemengde geroosterde noten (walnoten/pecannoten/pistachenoten)
Flink wat fijngehakte verse kruiden zoals munt, koriander en peterselie

Maak de bulgur zoals op de verpakking wordt aangegeven, meestal komt dat neer op 10 minuten weken in kokend water en dan uit laten lekken.
Roer er wat olijfolie door en breng op smaak met wat peper en zout. Meng er dan alle andere ingrediënten door. Super lekker ook om als salade mee te nemen naar je werk. Na een nachtje in de koelkast is deze salade alleen maar lekkerder geworden!

En bij gegrilde vis hoort ook aioli!

2 teentjes knoflook
Flinke pluk saffraandraadjes
eidooier
1 el citroensap
peper en zout
150 ml neutraal smakende olie (milde olijfolie, maisolie)
1/2 fijngesnipperde rode ui
half bosje fijngehakte platte peterselie

In feite ga je knoflookmayonaise maken. Voor gewone mayonaise de knoflook en saffraan weglaten. Pers de teentjes knoflook en roer goed door de saffraandraadjes, eidooier, citroensap en peper en zout. Voeg er een half theelepeltje olie aan toe en klop goed door tot alle olie is opgenomen. Voeg de olie in het begin steeds met kleine beetjes tegelijk toe en klop steeds goed door. Na een tijdje kun je steeds iets meer olie toevoegen tot je een mooie saus hebt. Doe daar de uitjes en peterselie doorheen.
Gaat je saus toch schiften? Begin dan weer met een eidooier en roer daar beetje voor beetje de geschifte saus doorheen.
Schift hij weer of durf je het niet aan? Doe het dan op de simpele manier. Succes gegarandeerd. Pak een staafmixer en de bijbehorende beker. Doe de geperste knoflook, de eidooier, de saffraandraadjes, het citroensap, peper en zout en de 150 ml olie in de beker (in deze volgorde). Zet de staafmixer op de bodem en doe hem aan. Breng heel langzaam de staafmixer omhoog. Voila! Aioli!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *