Zo zit dat – deel 1: boter

Op Amazon – de briljantste kookboekwinkel op internet – kwam ik weer eens een schitterende titel tegen : “Bake the bread, buy the butter”. Een kookboek met zo’n titel komt automatisch in mijn winkelwagentje terecht dus binnenkort is de verrassing groot als het pakketje geleverd wordt. Zo’n titel intrigeert. “Bake the bread”… OK, daar kan ik inkomen. Er gaat niets boven een heerlijk zelfgemaakt broodje, net afgebakken, knapperig korstje, nog warm vanbinnen… Enfin… ik geloof dat iedereen het  wel begrijpt.
Maar waarom “buy the butter”? Is dat zo moeilijk? Is zelfgemaakte boter minder lekker? Heb je er heel veel ingewikkelde apparaten voor nodig? Of chemische troep die nergens te koop is?
Uiteraard ging Miss Foodie dat eens tot de bodem uitzoeken en wat blijkt? Boter maken is zo ongeveer het makkelijkste, grappigste, leukste, educatiefste en lekkerste dat je in je keuken kunt doen. Om te zeggen dat ik vanaf nu ALLEEN nog maar zelf boter ga maken is misschien wat overdreven, maar ik ga het zeker vaker doen!

 Wat je koopt:
1 liter ongeklopte, ongezoete slagroom (gewoon twee van die halve litertjes uit pak dus)

Wat je doet:
Mik de slagroom in de Kitchenaid (of Kenwood of iedere andere willekeurige mixer. Of doe het in een mengkom en pak een handmixer. Ga in geen geval proberen het zonder mixer te doen!)
Klop de slagroom en ga daarmee door tot je een grote gele klont boter en een flinke plas vloeistof over houdt. Dat ziet er zo uit:

Voila! Boter! Helemaal zelf gedaan.

OK, nu alleen nog even afwerken. Zet een vergiet klaar met een schone theedoek erin en stort de hele boel daar in.

Druk het vocht door de theedoek en haal de klont boter eruit. Deze boter is heerlijk maar niet zo heel lang houdbaar (een dag of 3 in de koelkast). Wil je de boter iets langer bewaren, kneed de boter dan in een bak ijskoud water. Ververs af en toe het water tot het water helder blijft. Rol je zelfgemaakte trots in een vel bakpapier.

Binnenkort in de serie “Zo zit dat” deel 2 : suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *