Zomerse gazpacho – Miss Foodie style

recept gazpacho Miss Foodie

Gazpacho

Ik volg ze al jaren op Facebook en koop (en eet) ook rustig hun kant-en-klaar-maaltijden! Schokkend nietwaar? Foodies eten toch geen kant-en-klaar? Nooit niet? Toch maak ik graag een uitzondering voor de potten soep van De Kleinste Soepfabriek. Alleen de naam al; kan het onschuldiger? Jaren geleden kwam ik ze voor het eerst tegen in een buurtwinkel. “Palestijnse olijfoliesoep met linzen” stond er op het etiket en daar kon ik niet tegenop. Fan dus!

Wat een fijn nieuws dus dat ze hun eigen kookboek hebben geschreven; het Soepboek. Een redelijk bescheiden naam voor deze bonte verzameling soepen uit alle denkbare windstreken. “Het wereldsoepboek” was wat mij betreft ook een heel passende titel geweest. Ik kreeg er in ieder geval acuut zin in soep van. Te beginnen met de rode paprikasoep met amandel, kastanje en heul veul knoflook. Of de Arabische komkommersoep. Of een zalig zomerse gazpacho. Of een heerlijk Italiaanse zuppa di farro. Of… of….

krab foto kleinste soepfabriekInspiratie genoeg dus! Maar wat ik nog veel leuker en unieker vind is dat dit boek een heel persoonlijk dagboek van de Kleinste Soepfabriek is geworden, met mooie sfeervolle portretten van alle mensen áchter de Kleinste Soepfabriek, namelijk de producenten en leveranciers van al die mooie duurzaam geproduceerde ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld de kleine en dappere visser die in zijn 7 meter lange (eerder korte?) bootje samen met de Soepfabriek een oplossing vond voor het overschot aan krabben dat de mosselteelt bemoeilijkte. De visser vangt nu de krabben weg en de Kleinste Soepfabriek maakt van die meestal onverkoopbare krabbetjes een heerlijke krabfumet. Mooi verhaal toch? Daar lust ik ook wel een potje van! In het Soepboek staan nog veel meer van dit soort verhalen opgetekend, fijn om te lezen. Duurzaamheid, liefde, smaak en respect in een potje; het kan dus wél!

Mooi op tijd ook dit Soepboek want een collega had me net in geuren en kleuren verteld over zijn nogal waterig uitgevallen gazpacho. Of Miss Foodie daar geen beter basisrecept voor had? Nou… ja dus! Even gespiekt in het Soepboek en er een persoonlijk snufje Miss Foodie aan toegevoegd. Dan krijg je dus dit recept. De truc zit in de tomaten, die moeten barsten van de smaak. Die ingeblikte uit Italië bevallen mij het best. Wil je het per se met verse tomaten doen, pimp ze dan een beetje met een tl suiker en een klodder tomatenpuree. Of rooster de tomaten eerst een uurtje in de oven voor een vollere smaak, maar ja… met dit warme zomerweer heb je waarschijnlijk wel iets beters te doen.

Deze gazpacho zou trouwens ook niet misstaan in een potje want het 12-koppig testpanel was unaniem; een topper! Scheutje wodka erdoor en je hebt volgens mij ook een prima bloody mary…

 

Zomerse gazpacho met massa's smaak!
Gazpacho waterig? Dat hóeft niet natuurlijk...
Print
  1. 2 blikken tomaten van goede kwaliteit (ik haalde Italiaanse kerstomaatjes in blik)
  2. 1/2 komkommer zonder schil en zaadlijst
  3. 2 teentjes knoflook
  4. 2 sneetjes wit brood (maar als je nog een pistoletje in de vriezer hebt liggen...)
  5. 1 geroosterde rode puntpaprika zonder vel
  6. 1-2 el sherry-azijn (of rode wijnazijn, of witte, liever geen appelciderazijn of natuurazijn)
  7. 1/2 tl chiliflakes (gedroogde rode peper)
  8. zout
  9. 2 el olijfolie
  1. Tja, wat zal ik zeggen? Alles in de blender, goed laten koelen en genieten maar!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

One thought on “Zomerse gazpacho – Miss Foodie style

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *