zomerse meringuetaartjes “veteran-style”

recept meringuetaartje sam stern Miss Foodie

Nu is Miss Foodie natuurlijk al lang geen virgin meer (en al helemaal niet in de keuken…) maar toch wilde ik een ontmoeting met de Britse Sam Stern, 23-jarige schrijver van het kookboek “Virgin to Veteran” niet missen. Wéér zo’n Britse kookgod? Ja, wéér zo’n Britse kookgod! sam stern meets miss foodie nederlandIk schreef er laatst al over, na een foodtripje naar Londen, maar OMG wat doen die Britten het lekker in de keuken! In het kielzog van de culinaire revolutie van Jamie, Nigella en Gordon kookt Sam Stern (23!!) al zo lang hij zich kan herinneren. “Koken leerde ik van Mum, ik vond het geweldig en zo gauw ik groot genoeg was om bij het aanrecht te komen was ik de sous-chef van de familie. Een intensieve kookcursus bij Ballymaloe (een begrip in Engeland, red.) maakte het compleet.” vertelt hij tijdens de presentatie van alweer zijn zesde kookboek. Geloof het of niet; dit “jongetje” publiceerde al op zijn 14e zijn eerste bestseller “Cooking up a storm” en raast sindsdien als een culinaire Fyra (maar dan een zónder mankementen) over de continenten. Het verhaal rondom dat eerste kookboek is overigens ook het vermelden waard. Hij schreef het om zijn vrienden net zo enthousiast te maken over koken als hij zelf was. Hij schatte in er zo’n 10 exemplaren van te verkopen; het bleek een internationale bestseller.

Wat Sam vooral beweegt is de overtuiging dat je niet jong genoeg kunt beginnen met koken en genieten van eten. Ja, inderdaad; dat beweegt ook Jamie Oliver maar bij mijn weten is het Jamie nooit gelukt om zo’n ijzersterk kookboek te schrijven met een hele fijne balans tussen need-t0-know en nice-to-know. Sam behandelt systematisch alle foodgroepen. Hij begint daarbij steeds met de basisbegrippen (“hoe bewaar je groenten”, “welke soorten kip zijn er” en een noedelwijzer) en een aantal toegankelijke (beginners-)gerechten om daar vervolgens verschillende twists aan te geven. Ook heel goed: hij begint met de groenten! Of Miss Foodie overtuigd is? You bet! By the way: Sam heeft zelf ook een heel lekkere blog!

Het boek “Virgin to veteran” van Sam Stern ligt nu in de boekhandel maar speciaal voor jullie heeft Miss Foodie een persoonlijk door Sam gesigneerd exemplaar bemachtigd. Vertel mij in de comment of op mijn Facebookpagina waarom jij dit boek wilt winnen en wie weet ben jij binnenkort ook geen keukenmaagd meer…

Miss Foodie vond dit prima basisgerecht voor meringues en gaf daar vervolgens haar eigen twist aanrecept meringuetaartje sam stern Miss Foodie. Meringue+mooi fruit+ lobbig geslagen room = Picture perfect!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meringuetaartjes met zomerfruit
Hoe moeilijk kan het zijn? Meringue+fruit+slagroom=delicious!
Print
 1. 4 eiwitten
 2. 225 gram fijne witte suiker
 3. 150 gram bosbessen
 4. 150 gram frambozen
 5. 250 ml slagroom (evt. met een klein beetje suiker lobbig geslagen)
 1. Verwarm je oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten tot ze licht schuimig zijn en voeg dan een lepel suiker toe. Klop weer een minuut voor je de volgende lepel toevoegt. Etcetera, etcetera! Ga door tot het eiwit glimt en zo dik is dat je de kom op z'n kop kunt houden zonder dat de eiwitten eruit vallen. Je kunt er nu ook mooie pieken van maken die blijven staan. Doe het schuim in een spuitzak met gladde mond (of knip gewoon een gat) en spuit cirkels op een siliconen bakmat. Mijn cirkels werden ongeveer 10 cm doorsnede. Laat tussen de cirkels zeker een paar centimeter ruimte want ze bollen nog iets op! Zet in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur terug naar 140 graden en bak ongeveer een uur. Ze zijn dan stevig en laten vrij makkelijk los van de onderkant. Hou je van een beetje taaie binnenkant? Haal ze dan direct uit de oven en laat afkoelen. Hou je van droge, krokante meringues? Zet dan de oven uit maar haal de meringues er pas na een uur uit. De rest van het recept is nog makkelijker; leg een meringueschijf op een bordje en lepel daar wat lobbig geslagen room op. Druk daar de bosbessen in. Leg er een volgende schijf op, weer wat room en frambozen. Afmaken met een beetje poedersuiker en een takje munt voor het effect! Echte waaghalzen bouwen natuurlijk zo hoog ze willen; ik heb ze wel eens met 5 lagen gezien...
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

25 thoughts on “zomerse meringuetaartjes “veteran-style”

 1. Wat leuk! Nog nooit van de man gehoord (schaamrood op wangen) maar je beschrijving van zijn boeken klinkt erg goed. Daar wil ik wel eens kennis mee maken en daarom doe ik graag mee met je actie. :-)

  1. Haha, kookboeken heb je inderdaad nooit genoeg. Heb er een zolder vol mee staan en heb nog steeds ieder nieuw kookboek enorm nodig!

 2. Ik wist niet dat hij alweer zo ‘oud’ is. Weet wel dat hij alweer een paar kookboeken heeft geschreven. Heb nog wel eens overwogen om het voor mij puberneefje te kopen die graag in de keuken staat. Is zijn kookboek een beetje verfrissend? Ben heel benieuwd!

  Groetjes, Hazel

  1. Hi Hazel,
   Leuk dat je Sam al kende! Dit kookboek ik hartstikke leuk, echt goede achtergrondinfo maar ook veel verrassende recepten die goed te doen zijn. Als je je door dit boek heen kookt verander je volgens mij idd. van een virgin naar een veteran 😉

 3. OE, wat een hottie! Dat is al een reden om zijn kookboek te willen hebben. Daarnaast vind ik Engselsen gewoon heel leuk en natuurlijk ook hun recepten. Lijkt mij een leuk boek om te proberen, want ik kende ‘m niet. Groetjes, Maura

 4. Omdat ik Engelse koks geweldig vindt, hij zo te horen weer net een nieuwe kijk in de keuken brengt en ik vast nog wel een plekje kan vinden op mijn overvolle kookboekenkastplanken (mooi galgje woord, staat er ook een galgenmaal in:-)).
  Gave actie. Groetjes Claudia

  1. Er staan heel veel galgenmaaltjes in! Als in: dat zou ik op mijn laatste levensdag nog wel willen eten… Leuk dat je ook graag kookt! Hadden we eigenlijk al iets afgesproken (ben even helemaal agendatechnisch de weg kwijt 😉 )?

 5. Leuk een nieuw boek van Sam Stern. We hebben Mega Vega in de kast staan en dat is echt een superkookboek, zulke lekkere recepten! Indien we in de toekomst toch nog eens ruimte moeten scheppen in de kast, voor onze nieuwste aanwinsten, dan blijft Sam natuurlijk! Geen discussie mogelijk :-)

  1. Hi Xandra, heerlijk dat je zo enthousiast bent. Ik vind het ook leuk om te zien dat zo’n jong “broekkie” van die leuke ideeën heeft!

 6. Het boek zou uiteraard prachtig staan tussen al mijn andere kookboeken. Maar eruit koken dat lijkt me nog heerlijker. En dan samen koken met mijn lieve zusje dat is gewoon ultiem fantastisch. Alleen al het merinque-taartje hierboven doet haar vast watertanden.

  1. Hi Maura,
   Ik denk dat Sam z’n eten interessanter vindt dan zichzelf; er staan vrij weinig foto’s van hem in. Maar ik wil je best de foto’s mailen die ik die middag van hem maakte hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *