Appelstroop maken

recept appelstroop Miss Foodie

APPELSTROOP MAKEN

Wie kent het niet? Donkere wolken pakken zich samen, je checkt je Buienradar en haalt opgelucht adem; geen bui te zien. Die schilderklus kun je mooi nog even af maken. Om vervolgens heel snel je biezen te pakken en naar binnen te vluchten omdat het toch regent.

Het gemak van Buienradar maakt je afhankelijk, je vertrouwt steeds minder op je eigen inzicht en daarin is Buienradar net de supermarkt. Ook die supermarkt grossiert in gemak. Ga er vaak genoeg naartoe en je gaat vanzelf geloven dat “zij van de supermarkt” er allemaal veel meer verstand van hebben dan jij. De prijs die je voor dat gemak betaalt is je afhankelijkheid. Als consument heb je steeds minder grip op producten. Hoe ze gemaakt worden, wat er in gaat, hoe milieuvriendelijk dat is en of er hier en daar ook mensen uitgebuit worden. Het verdwijnt allemaal achter het rookgordijn dat de super optrekt.

Dat hoeft niet per se een drama te zijn. Ik geloof er heilig in dat het doel van supermarkten niet is om mensen ongezonder te maken of ongelukkiger. Het doel is wél winst maken en dat gebeurt niet altijd even netjes. Toen ik afgelopen zaterdag bij mijn favoriete plattelandswinkel De Achterdijk was om lekkere groenten en fruit te kopen, hoorde ik van het meest recente supermarktbedrog. Om de Nederlandse telers te ondersteunen tijdens de Russische handelsboycot handhaven de supers de veel te hoge consumentenprijzen. Zogenaamd dan, want die teler wordt ondertussen even flink uitgeknepen om een zo laag mogelijke prijs te bedingen nu ze met gigantische overschotten blijven zitten. Voilá! Winstmarge! Ka-tjing!

Vandaar dat ik eens flink appels in sloeg. Doe eens gek! Ik ga appelstroop maken! Daar heb je echt heel veel appels voor nodig. Daarna check ik de Buienradar en als het gaat regenen kruip ik op de bank om het nieuwe boek Weg van de supermarkt van Eetschrijver Gerrit Jan Groothedde te lezen. Hij doet daarin een flink boekje open over onze supermarkten. En… niet onbelangrijk… hij maakt de lezer weer expert op het gebied van eerlijke voeding en waar je dat kunt kopen. Lezen dus als je niet meer zo afhankelijk wilt zijn van al die bontgekleurde supers!

Dat appelstroop maken is trouwens een fluitje van een cent, je hebt er alleen wat tijd voor nodig…

 

appelstroop maken miss foodie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Homemade appelstroop
Ook zelf appelstroop maken? Makkelijker dan je denkt!
Print
  1. Flink wat appels, liefst 2 of 3 soorten gemengd. Wat zure, wat zoetere, gooi het allemaal maar door elkaar. Ik nam 2 kilo Goudreinetten en 2 kilo Elstars en hield daar ongeveer 400 ml appelstroop aan over.
  1. Als je een sappers of sapcentifuge hebt: sap de appels.
  2. Heb je die niet? Snij dan de appels met schil en klokhuis in grove stukken en zet ze (net) onder water. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur weer uit en laat de boel een nacht zo staan. Giet het mengsel de volgende dag door een zeef en vang het vocht op. Je hebt nu appelsap!
  3. Doe de appelsap in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het sap zonder deksel (!) inkoken. Check ieder half uur even of er al iets verandert, dat kan best lang duren. Komt er een laag schuim op het sap te liggen, schep dat er dan af. Als het sap eruit ziet als een borrelende massa met ontelbare belletjes moet je er even bij blijven. Schep af en toe iets uit de pan en laat het terugvallen. Als dat er zo dik uit ziet als honing, is je appelstroop klaar. Haal de pan van het vuur en roer tot alle belletjes weg zijn. Giet dan in brandschone potten. Eenmaal afgekoeld wordt hij nog wat steviger.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

39 thoughts on “Appelstroop maken

  1. Keuzes maken Es, keuzes! Je hebt wel een beetje gelijk. Deze valt in de categorie alles-wat-je-voor-veel-minder-tijd-geld-en-moeite-gewoon-in-de-winkel-kunt-kopen. Maar ik zweer het je; deze is écht heel veel lekkerder! Zit ook geen extra suiker in en dat maakt een enorm verschil.

  2. Kan niet stuk, lijkt me ;-). Je kunt van de appelpulp die je over houdt ook heel makkelijk appelflappen voor bij die pot thee maken!

  3. Hoi Wendy,

    Geweldig #applemania een jaarlijks terugkerend fenomeen met de appels uit Frankrijk en de peren uit Brabant. Helaas besloot mijn vader allebei de boomgaarden te verkopen en de huizen (keukens) Gelukkig redde een vriendin In Amsterdam met uit de brand. Ik heb nu 15 kilo Franse appelen staan in de kelder hier. Dat worden zovele geleis en potten stroop.

    Happy evening
    Gereon

  4. Ik dit jaar voor het eerst appelstroop gemaakt, trouwens ook een combi appel/peer. Ik heb het op div. manieren gedaan, met de aangegeven hoeveelheid suiker, de helft suiker etc. Die zonder suiker is dunner gebleven, ook de kleur is lichter gebleven, het is een soort van schenkstroop geworden. Ook niets mis dus.
    Is een leuk cadeautje om weg te geven, tenminste hier zijn ze er blij mee.

  5. Hi Marita,
    Deze appelstroop is helemaal zonder suiker en werd toch flink dik. Bij appels zit de meeste pectine in schil en klokhuis, had je die mee laten sappen, misschien dat dat nog scheelt? Of nog verder inkoken? Maar aan de andere kant; appelschenkstroop, er zijn ergere dingen 😉

  6. De echte appelstroop maak je zonder toevoegingen. Ook geen suiker.
    Neem appels zoet en zuur en snij die in enkele stukken. Een bodempje water en kook dit geheel zeker 4 uurtjes zachtjes. De natuurlijke pectine (bindmiddel) komt vrij met koken. Pers de appels uit en doe het sap door een grove doek. Kook dit sap in tot stroperige massa. Van de appel blijft nog geen 10% over tot stroop maar je hebt wel puur stroop.

  7. Hoi!
    De eerste helft van het bericht is goed te lezen, het stukje met ws. het recept staat heel smal onder elkaar. Onleesbaar dus! Kun je me helpen aan het recept?
    Bedankt! gr, Marjan

  8. Hoi Marjan,
    Als het goed is is het nu gefixt! Ik moet mijn blogposts allemaal nog nalopen na het omzetten van mijn blog, maar deze staat nu alvast goed 😉
    Groetjes, Miss Foodie

  9. Hi Ik heb het gedaan hoor. Het smaak heel lekker en is zeer zoet zonder extra suiker. Maar het is een soort gummi beer gelei geworden. het lieve schattige lepeltje is omgebogen. En nu snijden we plakjes ‘stroop’ voor op de boterham. Enig idee waar dat aan kan liggen? Teveel ingedikt?

  10. Hoi Lola,
    Het klopt wat je zegt, de stroop is teveel ingedikt. Als hij afkoelt wordt hij altijd nog iets dikker. De plakjes werken natuurlijk prima maar als je toch wilt smeren kun je de stroop au bain marie weer vloeibaar maken en er dan wat water (of appelsap) door roeren. Hij wordt dan minder stevig. Maar lekker is het he?

  11. Hoi Astrid,
    Wat een geluk heb jij met appels uit je eigen tuin! De pulp moet je zeker niet weggooien, kun je lekkere muffins mee maken of breng de pulp op smaak met wat kaneel, gehakte nootjes en evt. wat suiker en vul er een velletje bladerdeeg mee. Zelfgemaakte appelflappen!
    Ben benieuwd wat je gaat maken!

  12. Ik gebruik voor het eerst een sapkookpan, om sap mee te maken, iemand daar ervaring mee? En die pulp, die is toch niet lekker als je de schillen en klokhuizen ook mee kookt? En als laatste; kun je kweeperen ook verwerken in je appel/perenstroop?

  13. Met zo’n sapkookpan gaat het natuurlijk ook hartstikke goed! De manier van sap maken is niet zo heel belangrijk. Ik kookte de schillen en klokhuizen altijd gewoon mee. Ik vind zelf de pulp na het sappen met een sappan niet zo lekker om nog te gebruiken voor iets anders , daar zit nauwelijks meer smaak aan, wordt heel waterig. De pulp na het sappen van appels met een sapcentrifuge is wél heel lekker! Dat gebruik ik nu meestal. En tot slot kun je kweeperen ook heel goed gebruiken. Hou er rekening mee dat die erg zuur zijn dus je zou je stroop dan evt. naar smaak wat bij kunnen zoeten. Veel plezier!

  14. Dag Wendy,
    Leuk! Ik heb in de tuin een perenboom en twee soorten appelbomen. Naast weggeven, stoofperen, appelmoes, appeltaart en stoofperenijs kan ik nu ook appel/perenstroop maken. Kan niet wachten om het uit te proberen. Thx!

  15. Vandaag voor het eerst iets zelf gemaakt en dat is appelstroop geworden.
    Is kei leuk om te doen en het smaakt heerlijk!
    3 soorten appels door de sappers, ongeveer 9Kg. En heb nu een potje vol na 3 uur pruttelen.
    Bedankt voor de uitleg op je site!

  16. Je hoeft voor deze stroop de appels dus niet een x-aantal uren te koken, maar deze alleen maar aan de kook brengen en dan een nacht laten staan? Groetjes.

  17. Je manier van sap maken is niet goed. Voor het optimaal verkrijgen van de pectine moet je de appels toch echt tot een moes koken en van de pulp sap persen, met behulp van een kaasdoek bijvoorbeeld. Wat jij schrijft: ‘Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur weer uit en laat de boel een nacht zo staan’ klop niet. Of je hebt het onjuist opgeschreven.

    1. Oh, nog even over het koken van de appels.
      Mijn vader kookte de hele massa appels ook eerst een paar uur. Zijn vader, dus mijn opa, die had een fruitbedrijf. Hij is er groot mee geworden.
      Ze maakte ieder jaar wel honderd kilo stroop voor de verkoop.
      Dus dat is denk ik de ouderwetse manier. Met schil en klokkenhuis erbij.
      Ik vind de manier om de appels in een sapcentrifuge uit te persen wat gek klinken, maar dat zal best ook werken.
      En wij deden er nooit suiker bij. Wel andere vruchten, zoals peren, of suikerbiet,
      wat de stroop wat zoeter maakt.
      Zonde vind ik om er suiker bij te gaan doen. Hou het liever helemaal natuurlijk!

  18. Het duurt even maar dan heb je wel heerlijke appelstroop!
    Ik heb het vandaag gemaakt maar moest wel lachen om het resultaat,
    Een klein potje stroop.
    Volgende keer maar meer appels gebruiken.
    Bedankt voor het recept!

  19. vandaag voor het eerst proberen te maken. het is goed gelukt. makkelijk recept. alleen 1 foutje gemaakt: wanneer je alleen zure appels gebruikt, krijg je dus hele zure appelstroop. nu even gaan bedenken bij of met wat ik het kan gaan eten/gebruiken.

  20. Hoi Sandra, mooi dat het gelukt is! Ik hou zelf wel van flink rinse (zure) appelstroop. Gebruik het dan vaak om mee te koken, als je wat zuur in een marinade of stoofschotel wilt. Op een boterham met kaas ook heerlijk. Je kunt de appelstroop ook opnieuw wat verwarmen en er evt. wat zoetstof als bijv. ahornsiroop ofzo doorroeren. Of er perensap door mengen en weer opnieuw inkoken. Vooral perensap geeft meer zoet dan zuur.

  21. Mijn vader maakte altijd appelstroop. De laatste paar keren heeft hij het bij mij thuis gedaan. Dat ging in grote hoeveelheden. Een heel grote kookketel, om de appels in te koken.
    Wij deden er ook altijd een suikerbiet in, dat maakt het iets zoeter en het bindt de stroop ook goed. We hebben ook een pers laten maken. Mijn vader maakte in een winter zo’n 20 tot 40 potjes stroop.
    Heel veel werk, duurde vaak uren, dan ging hij naar huis, en moest tot s’avonds laat de kookketel in de gaten houden. Het inkoken van het sap, dat ging dan weer in een kleinere ketel.
    De kunst vind ik om dat ingedikt sap optijd van het gas te halen. Doe je het te kort, dan is het sap te dun, en als het te lang kookt, dan wordt het te dik.
    Dat heeft mijn vader me geleerd, met een houten lepel, kijken hoe de stroop van de lepel af loopt.
    Mijn vader is helaas een half jaar geleden overleden. Ik kijk nu naar buiten, en zie hier de pers in de tuin staan.
    Ik denk dat ik toch maar eens helemaal alleen appelstroop ga maken, zeker als ik jullie verhalen lees. En omdat ik mijn vader erg mis.

  22. Hoi Lilian,
    Wat heb je dat mooi omschreven en wat heerlijk om zulke herinneringen te hebben bij appelstroop maken! Volgens mij sta jij straks heel snel een enorme pan met appels (en wie weet wat voor een lekkers erbij) te koken. Geniet ervan!

  23. Dankjewel voor dit recept, mijn dochtertje is er gek op. Wij vragen ons af hoe lang kan je het bewaren. En kan ik het het beste in of uit de koelkast bewaren. Dank alvast

  24. Wat fijn om zelf iets te maken waar je dochter van geniet he? Appelstroop is van nature lang houdbaar, het inkoken tot stroop was namelijk vroeger een manier om de appelsap langer houdbaar te maken. Ik bewaar het zelf voor de zekerheid toch altijd maar in de koelkast. Hou er dan alleen rekening mee dat je de stroop niet te dik laat worden, in de koeling stijft hij nog iets op! Veel plezier ermee!

  25. Dat ziet er gemakkelijk uit, ga ik zeker een keer uitproberen. Maar ik heb een vraagje, Hoe lang is deze appelstroop houdbaar?

    Groetjes,
    Miranda

  26. Hoi Miranda,
    Leuk dat je appelstroop gaat maken! Hij is lekker lang houdbaar; wij hebben nog appelstroop van een jaar geleden en die smaakt nog heerlijk. Als hij muf gaat ruiken zou ik hem weggooien maar in principe is appelstroop bedoeld als conserveringsmethode 😉

      1. Hallo Miranda Moleman,
        In deze tijd van oogsten zijn er op de tuinderijen naast de goeie oogst ook een soort 2e keus. ik gebruik die altijd op sap te maken.Als er een plekje op zit snijd ik dat weg.
        Veeeeel goedkoper ik betaal €0,50 per kilo.
        De moeite van vragen meer dan waard.
        Succes!
        Groeten ,Mariet

  27. Ik heb het weekend wel 10 kilo appelsap in de sap centrifuge gemaakt was een flinke pan vol sap, heb er bruinesuiker aan toe gevoegd en dik 3 uur laten inkoken uiteindelijk 4 potjes stroop over, dacht ik, nou niet dus hij is maar een heel klein beetje gedikt zondag opnieuw appels en peren gekookt en een nacht laten uitlekken en opnieuw geprobeerd de kaasdoek voelde heel glibberig en zag er goed uit weer sap in gekookt in potjes gedaan , het eind resultaat was appelsap.zonde van al het werk

  28. Hoi Virginia, dat is balen zeg! Maar gooi je appelsapstroop niet weg, als ik het zo lees moet je gewoon nog een beetje langer inkoken. Je kunt het ook een beetje checken; schoteltje in de koelkast en daar tussendoor af en toe een druppel stroop op doen.
    Die afgekoelde stroop op het schoteltje is vergelijkbaar met hoe je afgekoelde stroop zal zijn. Succes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *